Dossier Bewegen en Valpreventie voor Ouderen

Meer Veerkracht, Langer Thuis streeft ernaar dat alle ouderen kunnen blijven bewegen, mobiel blijven en dat de kans op vallen klein blijft. Hier vind je informatie over dit thema.

 

Aanbod bewegen en valpreventie voor ouderen

Effectieve interventies en databases

Voorafgaand aan Meer Veerkracht, Langer Thuis stelde de VU voor ons een lijst samen van effectieve interventies uit binnen- en buitenland die specifiek gericht zijn op alleenstaande ouderen met een beperking. Daarnaast kun je in diverse landelijke databases en overzichten succesvolle beweeg- en valpreventieprogramma’s voor ouderen vinden.

 

Meer Veerkracht, Langer Thuis projecten

Bij Meer Veerkracht, Langer Thuis zijn verschillende vernieuwende projecten afgerond op het gebied van bewegen en/of valpreventie. Van de volgende projecten verscheen een (wetenschappelijk) artikel of rapportage:

  • ‘Otago Next’ door VeiligheidNL. Dit project betreft de ontwikkeling van een app ter ondersteuning van een oefenprogramma voor ouderen. Het artikel vind je hier.
  • ‘Golden Sports’ door Stichting Golden Sports. Dit buurtsportprogramma in de buitenlucht is ook gericht op oudere migranten. Lees hier het artikel.
  • ‘Fief worden en fief blijven’ door De Klup Twente. ‘Gamenastiek’, een vernieuwende beweegactiviteit voor ouderen in een gameroom. Lees hier de rapportage van het bezoek van prof. Scherder of bekijk het verhaal van deelnemer en projectleider.
  • ‘Actief Plus’ door Open Universiteit. Dit programma stimuleert beweeggedrag voor ouderen, met een persoonlijk advies op maat. Bekijk de handleiding voor de implementatie in jouw gemeente.
  • ‘Door beweegstimulering langer thuis’  door Florence. Deze zorginstelling biedt in de regio Haaglanden de valpreventiecursus ‘In Balans’ aan aan thuiswonende ouderen. In dit filmpje zie je hoe dit in zijn werk gaat:

 

Financieringsmogelijkheden bewegen- en valpreventie

De Calls van Meer Veerkracht, Langer Thuis zijn gesloten en wij werken tot eind 2019 aan het verspreiden van de kennis en ervaring die wij op het vlak van bewegen voor ouderen hebben opgedaan. Onderstaande links verwijzen naar alternatieve financieringsmogelijkheden:

Projectsubsidies beweegaanbod ouderen

  • Op www.fondsenvoorouderen.nl worden alle fondsen weergegeven die ouderen als doelgroep hebben. Door middel van de quickscan is snel te vinden welke fondsen (in jouw regio) zich ook richten op bewegen en mobiliteit.
  • Via de subsidiedatabase van het Kenniscentrum Sport kun je specifiek op subsidies voor ouderen zoeken. Bekijk een uitleg over de database.
  • Vanuit de overheid bestaat de subsidieregeling Sportimpuls. Dit is een regeling die lokale sport- en beweegaanbieders financieel ondersteunt bij het opstarten en aanbieden van sportaanbod, onder andere voor ouderen. (Zie voor interventies die in aanmerking komen: ‘menukaart sportimpuls’).
  • Gemeentelijke subsidies: in de meeste Nederlandse gemeenten zijn verschillende subsidieregelingen voor sport en bewegen, vaak ook specifiek voor de doelgroep ouderen. Informatie hierover vind je op de website van je gemeente.

 

Handleidingen en tips voor uitvoerders

Bij diverse organisaties zijn handleidingen en tips te vinden over het bevorderen van bewegen en valpreventie voor ouderen.

 

Factsheets en Dossiers 

Hieronder vind je feiten en cijfers over ouderen en bewegen in factsheets en dossiers.

Factsheets

Dossiers ouderen en bewegen