Afsluitende bijeenkomst project Alle Stemmen Tellen

Donderdag 11 oktober was de afsluitende bijeenkomst van het project Alle Stemmen Tellen. In dit project is in samenwerking met jongeren een spel ontwikkeld. Het doel van dit spel was om spelenderwijs de patiëntparticipatie van jongeren te vergroten. Dit omdat patiëntparticipatie steeds belangrijker wordt gevonden, maar hulpverleners en onderzoekers het vaak lastig vinden de mening van jongeren te vragen. Daarnaast blijkt ook dat jongeren het vaak lastig vinden hun mening te geven.

Het spel kan gespeeld worden wanneer er bijvoorbeeld vraagstukken zijn op het gebied van onderzoek, beleid en ziekenhuiszorg. Dit vraagstuk staat ook tijdens het spel centraal.

De basis voor het spel is een bel en kaartjes met verschillende thema’s. Thema’s die onder andere naar voren komen zijn ‘mijn ziekte en behandeling’, ‘dit kan ik (niet)’, ‘dit voel ik’ en ‘ik en anderen’. Wanneer er drie kaartjes van hetzelfde thema naar voren komen bij de deelnemers (de jongeren), moet er op de bel worden gedrukt. Diegene die als eerst op de bel drukt mag dan zijn/haar ervaring en mening vertellen over de kaartjes met betrekking tot het vraagstuk. Hierna mogen de overige deelnemers reageren en hun ervaring en mening delen.

Femke van Zoggel heeft, als lid van het ZeP Jongerenpanel, tijdens het project meegedacht over de invulling van het spel. Zoals de naamgeving van de kaartjes en het uitzetten van het spel zelf.

Voor nu zijn er nog verschillende doelen voor het project Alle Stemmen Tellen. Het eerste doel is om meer naamsbekendheid te geven aan het spel. Daarnaast is het doel een artikel te schrijven over het onderzoek. Ook wordt het spel naar het Engels vertaald. Voor in de toekomst is de wens om een online variant van Alle Stemmen Tellen te ontwikkelen.

Alle Stemmen Tellen is een van de 45 projecten van het FNO programma Zorg én Perspectief. Wil je meer informatie over het project? Neem hier even een kijkje.