Bente (voorzitter Jongerenpanel ZéP) knokt ervoor dat ook jongeren met een ziekte naar school kunnen gaan

3FM Tussenuur deelt verhalen van jongeren: ‘alles wat ze je op school niet vertellen, maar wat je wel wil weten’. De komende weken interviewen zij in aanloop naar de Club van 100 bijeenkomst van het programma Zorg én Perspectief een aantal jongeren met een chronische aandoening. Waar lopen zij tegenaan? Hoe is het om op school te zitten met een chronische aandoening?

Bente

Bente (19) studeert politicologie in Amsterdam en pleit ervoor dat jongeren met een chronische aandoening gewoon naar school kunnen gaan. Een onderwerp dat haar aan het hart gaat, zij heeft zelf sinds haar elfde een aandoening. Maar daaruit haalt ze juist haar kracht. Ze is dan ook voorzitter van het Jongerenpanel Zorg én Perspectief van FNO. “Ik wil een geluid laten horen.”

Drempels op school

Ze spreekt over de drempels die jongeren met een chronische aandoening tegenkomen op school. Soms heel zichtbare drempels zoals het niet aanwezig zijn van een lift, maar ook minder zichtbare zoals het niet (voldoende) aanwezig zijn van een zorgcoördinator. Ook lijken scholen niet altijd voldoende in staat om onderwijs op maat te bieden met als gevolg dat leerlingen worden geadviseerd hun schoolloopbaan op een lager niveau dan zij eigenlijk aankunnen voort te zetten.

Het kan anders

Bente pleit uit haar eigen ervaring en spreekt ook namens andere jongeren met een chronische aandoening vanuit haar rol als voorzitter van het Jongerenpanel. “Het gaat niet alleen om mij. Het gaat om 700.000 jongeren die allemaal hoe dan ook naar de middelbare school gaan. Ik kan niet alles oplossen. Ik kan wel mijn best doen om een geluid te laten horen.” Ze spreekt onder andere met politici om de problematiek waar zij en andere jongeren tegenaan lopen op de (politieke) agenda te zetten. Ze vindt het belangrijk dat er open gesproken wordt over wat deze jongeren wel en niet kunnen en dat er in de omgeving meer begrip voor wordt getoond. Want goed onderwijs voor iedereen kan zéker en dat laat zij zelf zien. “Ik ben niet anders dan iedereen. Ik wil geen enkele keuze die ik maak, beantwoorden met een ‘nee’ vanwege mijn ziekte. Iedere keer als ik nu de uni binnen loop, denk ik: Damn, het is me wel gewoon gelukt. Het gaat nog steeds met ups & downs, maar over het algemeen lukt het. Ik wil dat iedereen die kans krijgt.”

Lees hier het verhaal van Bente.

Vergroten van kansen

Het programma Zorg én Perspectief wil het verschil verkleinen in maatschappelijk perspectief tussen jongeren van 0 tot en met 25 jaar met een chronische aandoening en hun gezonde leeftijdgenoten. Aanstaande 13 november vindt het jaarlijkse evenement de Club van 100 plaats, waar honderd sleutelpersonen met jongeren in gesprek gaan om problemen op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten. Dit maal staat tijdens de Club van 100 het thema Onderwijs centraal. Tot die tijd brengt Tussenuur inspirerende verhalen van jongeren met chronische aandoeningen in het onderwijs.