Brussensymposium groot succes!!

Donderdag 29 maart 2018 was het zover, het Brussensymposium! Het symposium vond plaats als onderdeel van het ‘BrussenBoost project’ van Kind&Ziekenhuis, Curias & Anjet van Dijken dat FNO vanuit Zorg én Perspectief ondersteunt.

De gehele dag stond in het teken van de Brussen, broers en zussen van een kind met een chronische aandoening. Tot op heden slagen zorgverleners er vaak namelijk niet in om de Brussen voldoende aandacht te geven binnen de gezinsgerichte zorg. Terwijl dit juist erg belangrijk is. Want ook brussen kunnen problemen gaan ervaren als gevolg van het opgroeien met een chronisch zieke broer of zus. Tijd voor extra aandacht dus!

Het symposium was gevuld met talloze sprekers. Zorgprofessionals, ouders, maar ook de Brussen zelf kwamen aan het woord. Belangrijk, want zij hebben de ervaring en weten hoe het echt is om op te groeien met een chronisch zieke broer of zus. Wat zij missen in de huidige zorg varieerde van een speeltuin om te spelen met broer of zus, tot een rondleiding en uitleg over het ziekenhuis of gewoon een luisterend oor. Voer voor alle professionals in de zaal.

Anjet van Dijken, auteur én brus, presenteerde haar nieuwe Brussen doe-boek. Een echt praat-klets boek voor de jongere brussen om hun gevoel, gedachten en de situatie in kwijt te kunnen. Daarnaast leverde Amy, lid van het jongerenpanel én ervaringsdeskundige brus, ook nog een inhoudelijke bijdrage aan het symposium. Zij vertelde kort over haar ervaring als brus, de impact die een ziekte op het hele gezin kan hebben en over wat zij mist in de huidige zorg; als je in ieder geval maar gezien en gehoord wordt! Iets wat kind&ziekenhuis ook vraagt met de huidige campagne #zieonsook.

Al met al een mooi symposium als onderdeel van het brussen boost project, over een onderwerp waar menig zorgprofessional de komende tijd mee aan de slag kan!