Denk Anders Debat; voor en door jongeren met beperking

Op 14 november vond het Denk Anders Debat plaats in Tilburg. Het debat vóór en dóór jongeren met een beperking. Namens het Jongerenpanel Zorg én Perspectief waren Mathijs en Marielle aanwezig.

Werk en onderwijs

Tijdens het debat werden verschillende thema’s besproken die voor jongeren van groot belang zijn. De avond begon met het thema werk en o.a. regelgeving en het feit dat dit nog steeds als onduidelijk wordt beschouwd. Met welke regeling moet of kun je waar terecht? Gemeenten lijken hier momenteel nog tekort te schieten. UWV zou hier een rol in kunnen nemen.
Vervolgens werd het thema onderwijs besproken. Iedereen met een chronische of lichamelijke aandoening moet zijn of haar opleiding naar keuze kunnen doen. Maar daarvoor moet meer toegankelijkheid worden gecreëerd binnen onderwijsinstellingen. Mathijs vertelt: “Als je eenmaal toegelaten bent, wordt er toch weer door docenten naar je beperking gekeken in plaats van je talenten.” Docenten zouden hierover beter geïnformeerd moeten worden.

Stages en wonen

Dit geldt ook voor stages. Leerlingen zijn momenteel verplicht 5 dagen in de week stage te lopen, wat voor iemand met een chronische of lichamelijk beperking bijna niet haalbaar is.
Tenslotte werd er gesproken over het thema wonen. Er zouden momenteel meer dan 50 duizend jongeren met een beperking opzoek zijn naar een geschikte woning. In veel gevallen zijn woningen die worden toegewezen niet geschikt voor deze jongeren. Mathijs: “Een woningcorporatie kijkt niet genoeg naar de persoon maar kijkt naar hoe snel een woning weer verhuurd kan worden. Zo werd er aan mij, als jongere, een seniorenwoning aangeboden.”

Mathijs: “Het was goed om mijn ervaringen te delen met andere jongeren en te herkennen waar de drempels zijn”. Zorg én Perspectief zet zich er voor in om het verschil tussen jongeren met én zonder chronische aandoening zo klein mogelijk te maken.