Derde editie van de Club van 100: Wat doet ú voor jongeren met een chronische aandoening?

Op 13 november vond de derde editie van de Club van 100 plaats bij het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. De dag stond in het teken van onderwijs. Aan de deelnemers werd gevraagd: ‘wat doet ú voor jongeren met een chronische aandoening?’

Binnenkort vindt u op deze website het sfeerverslag van deze dag. 

Twintig drempels in het onderwijs

Gedurende de dag werden deelnemers op diverse manieren geconfronteerd met twintig drempels waar jongeren met een chronische aandoening in het onderwijs tegenaan lopen. Het Jongerenpanel ZéP speelde verschillende scènes met theatergroep I Love Me.

Zet meerdere brillen op

In de plenaire start vertelde Frits Gronsveld hoe het STC maatwerk probeert te leveren aan studenten met een chronische aandoening. Rens Raemakers riep in zijn pleidooi jongeren op hun ervaringen te blijven delen, liefst direct met de betrokken politici. Ook nam hij het publiek mee in zijn persoonlijke verhaal over zijn ziekte een aantal jaar geleden. Keynote Laurentien van Oranje riep op om meerdere brillen op te zetten om te begrijpen waar de systeem- en denkfouten zitten. ‘Systemen moeten laag voor laag afgepeld worden en zuiver taalgebruik helpt daarbij.’

Concrete afspraken om morgen mee aan de slag te gaan

In verschillende workshops, geleid door Hack Je Les, hebben de jongeren hun persoonlijke brief gepresenteerd en is met de Club van 100-leden gebrainstormd over de vraag ‘Als je het onderwijs van ….. mag veranderen, wat zou je dan doen?’ Hierna hebben zij in duo’s of drietallen samen met de jongere een concrete afspraak gemaakt, om morgen mee aan de slag te gaan.
Parallel aan deze workshops sprak een aantal Club van 100-leden over de Transitieroute, die voor de mbo-student moet leiden tot het behalen van het mbo-diploma en het hebben en behouden van werk.

Club van 100 in 2018

FNO Zorg én Perspectief gaat aan de slag met de afspraken die tijdens deze editie in 2017 gemaakt zijn. En zal de Club van 100-leden gedurende het jaar vragen naar hun afspraken met het andere Club van 100-lid.

Tijdens de vierde Club van 100-bijeenkomst op 12 november 2018, met het thema Werk, zullen we terugkomen op de uitkomsten van deze editie.

Meer informatie:

Bekijk hier het programma van de Club van 100.

Lees de Factsheet ‘Jongeren met een chronische aandoening in het onderwijs’.

Lees de Factsheet ‘Jongeren met een chronische aandoening naar werk’.

Lees het rapport ‘Jongeren met een chronische aandoening in het onderwijs’.

Lees hier de 20 drempels in het onderwijs.

Video FNO Programma Zorg én Perspectief na drie jaar:

Video VAN OPLEIDING NAAR WERK – Jongeren vertellen over hun stage-ervaringen: