Femke, Jongerenpanel ZéP geïnterviewd door de NOS

Op donderdag 8 februari jl. werd Femke van Zoggel, lid Jongerenpanel Zorg én Perspectief, geïnterviewd door het NOS Op 3 over haar ervaringen met de gemeentelijke studietoeslag.

CNV Jongeren en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) roepen de gemeenten op om de individuele toeslagen voor studenten met een beperking beter te regelen. Femke beaamt het belang van de studietoeslag omwille van de extra onverwachte kosten die komen kijken bij het hebben van een chronische aandoening, de hogere ziektekostenpremies en het niet kunnen hebben van een bijbaantje naast haar studie.
De bonden vinden de voorlichting over de toeslag zwaar onder maat en noemen de aanvraagprocedure te lang en ingewikkeld. Ook Femke ervaart dat de mogelijkheden van studietoeslag veelal onbekend zijn bij jongeren met een chronische aandoening, Ook zij kwam er pas geleden achter dat zij recht had op studietoeslag. Meer voorlichting over de studietoeslag zou hierin een oplossing kunnen bieden.
Daarnaast wijzen de vakbonden op de enorme verschillen in hoogte van de uitkering in verschillende gemeenten. Er zitten verschillen van honderden euro’s tussen de toeslagen van gemeenten. Het Jongerenpanel Zorg én Perspectief ondersteunt deze bevindingen en hoopt op de korte termijn verschil te kunnen zien én ervaren.