FNO tekent Alliantie Kinderarmoede

De Alliantie Kinderarmoede, een groot offensief tegen de effecten van kinderarmoede in Nederland, is gestart. Meer dan honderd partners hebben vandaag een convenant ondertekend waarmee ze beloven om een bijdrage te leveren aan het gezamenlijke doel: in 2030 mogen er geen kinderen meer onderhevig zijn aan de effecten van kinderarmoede.

Kinderarmoede en gezondheid

In Nederland groeien 378.000 kinderen op in armoede. Dat betekent dat 1 op de 9 kinderen lijden onder de directe effecten van kinderarmoede. Die effecten leiden tot gezondheidsklachten op langere termijn. Hans Christiaanse (namens Alles is Gezondheid): ‘We weten dat opgroeien in armoede vaak leidt tot fysieke of psychische klachten. Ook op latere leeftijd lopen deze kinderen grote gezondheidsrisico’s.’ Er is daarnaast een reëel risico op sociale uitsluiting door het niet deelnemen aan sociale activiteiten.

Achterstandssituaties

Ook FNO tekende vandaag het convenant. Het programma Gezonde Toekomst Dichterbij ondersteunt projecten die de gezondheid van gezinnen in achterstandssituaties verbeteren. Daarnaast investeren we in wetenschappelijk onderzoek. Hoe groot is het uiteindelijke effect van een aanpak en wat betekent dit voor het verkleinen van gezondheidsachterstanden?

Nieuwe, creatieve oplossingen

De Alliantie Kinderarmoede is een initiatief van Alles is Gezondheid, Missing Chapter Foundation en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. De Alliantie zet samenwerkingen tussen organisaties op om nieuwe, creatieve oplossingen te bedenken voor de aanpak van kinderarmoede. Organisaties die hun bijdrage willen leveren kunnen zich aanmelden via www.alliantiekinderarmoede.nl.

Tekst deels overgenomen uit het persbericht van de Alliantie Kinderarmoede Nederland
Foto: Timo Blanksma