Hoe een auto-ongeluk voor Roos (26) een wake-up call werd

3FM Tussenuur deelt verhalen van jongeren: ‘alles wat ze je op school niet vertellen, maar wat je wel wil weten’. De komende weken interviewen zij in aanloop naar de Club van 100 bijeenkomst van het programma Zorg én Perspectief een aantal jongeren met een chronische aandoening. Waar lopen zij tegenaan? Hoe is het om op school te zitten met een chronische aandoening?

Roos

Pas maanden na een auto-ongeluk beseft Roos dat ze niet op hetzelfde tempo haar drukke leven kon leiden als voor het ongeluk. “Ik kon niet meer goed slapen en na een paar weken kreeg ik ook heel erg spierspanning. Vanaf het begin was ik vlug overprikkeld en dit werd zo erg dat ik last kreeg van oorsuizen. Na vier, vijf maanden werken zat ik er helemaal doorheen.

Roos deed in oktober 2016 mee aan De Class, een initiatief van de Edwin van der Sar Foundation. Zij begeleiden een groep leeftijdsgenoten die allemaal kampen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). “Met mijn huisarts heb ik uiteindelijk besloten om helemaal voor de revalidatie te gaan. In januari ben ik daarmee begonnen.”

De revalidatie helpt goed. Ook accepteert Roos dat zij niet meer dezelfde is als voorheen. Mede geïnspireerd door de Class kon zij kijken naar wat zij wél nog kon.

Lees hier het verhaal van Roos.

Vergroten van kansen

Het programma Zorg én Perspectief wil het verschil verkleinen in maatschappelijk perspectief tussen jongeren van 0 tot en met 25 jaar met een chronische aandoening en hun gezonde leeftijdgenoten. Aanstaande 13 november vindt het jaarlijkse evenement de Club van 100 plaats, waar honderd sleutelpersonen met jongeren in gesprek gaan om problemen op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten. Dit maal staat tijdens de Club van 100 het thema Onderwijs centraal. Tot die tijd brengt Tussenuur inspirerende verhalen van jongeren met chronische aandoeningen in het onderwijs.