Van hyper tot hypo: Sanne (18) heeft diabetes

3FM Tussenuur deelt verhalen van jongeren: ‘alles wat ze je op school niet vertellen, maar wat je wel wil weten’. De komende weken interviewen zij in aanloop naar de Club van 100 bijeenkomst van het programma Zorg én Perspectief een aantal jongeren met een chronische aandoening. Waar lopen zij tegenaan? Hoe is het om op school te zitten met een chronische aandoening?

Sanne

Sanne (18 jaar) heeft diabetes type 1. “Dit is een auto-immuunziekte, wat in mijn geval betekent dat mijn lichaam geen insuline meer aanmaakt. En zonder insuline ga je dood. Daarom moet ik het steeds zelf inspuiten.”

‘Gewoon’ naar school gaan is niet makkelijk voor Sanne. “Nou, zeker met een hypo moet je even stoppen. Als het een paar uur aanhoudt, dan kun je je bijna niet concentreren. Ik ga dan soms ook over mijn eigen grenzen heen. Dat is niet goed, maar je wil ook niet steeds opgeven.”

Sanne is jeugdambassadeur van JDRF. Dit is een stichting die geld inzamelt voor onderzoeken naar diabetes. “Ik heb heel veel acties georganiseerd en ik heb veel media-aandacht gevraagd voor onze initiatieven. Ik ben zelfs naar Washington geweest om met de overheid te praten.”

Lees hier het verhaal van Sanne.

Vergroten van kansen

Het programma Zorg én Perspectief wil het verschil verkleinen in maatschappelijk perspectief tussen jongeren van 0 tot en met 25 jaar met een chronische aandoening en hun gezonde leeftijdgenoten. Aanstaande 13 november vindt het jaarlijkse evenement de Club van 100 plaats, waar honderd sleutelpersonen met jongeren in gesprek gaan om problemen op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten. Dit maal staat tijdens de Club van 100 het thema Onderwijs centraal. Tot die tijd brengt Tussenuur inspirerende verhalen van jongeren met chronische aandoeningen in het onderwijs.