Kaleb (21) is doof en pikt een te makkelijke baan niet

3FM Tussenuur deelt verhalen van jongeren: ‘alles wat ze je op school niet vertellen, maar wat je wel wil weten’. De komende weken interviewen zij in aanloop naar de Club van 100 bijeenkomst van het programma Zorg én Perspectief een aantal jongeren met een chronische aandoening. Waar lopen zij tegenaan? Hoe is het om op school te zitten met een chronische aandoening?

Kaleb

“Horende mensen denken vaak dat ik dom ben. Ik doe een ICT-opleiding, maar bij mijn stage zetten ze mij in om gloeilampen in elkaar te schroeven.” Kaleb (21) is heel zijn leven al doof. En dat is niet makkelijk als je een opleiding volgt, een stage of baan zoekt.

Kaleb loopt tegen hardnekkige drempels aan in zijn schoolcarrière. Hij doet nu een ICT-opleiding, waarbij hij verschillende stages moet doen. “Om überhaupt een stage te vinden, is best wel moeilijk. Maar toen ik eindelijk een stage had gevonden, zetten ze mij in om gloeilampen in elkaar te zetten. Dat is een veel te makkelijke taak voor mij, ik doe een ICT-opleiding.”

Niet alleen het vinden van een passende werkplek is lastig, ook het vinden van een school is niet makkelijk. “Bij veel mbo’s werd ik afgewezen. Ze hadden geen plek voor dove mensen, zeiden ze. Dat was frustrerend. Na een hele tijd zoeken werd ik aangenomen bij een school waar jongeren leren om te integreren. Maar omdat dit geen DUO-instelling is, kreeg ik via het UWV geen tolk-uren aangeboden.”

In het verhaal van Kaleb lees je dat hij een doorzetter is en niet bij de pakken neer gaat zitten, hoe frustrerend het ook mag zijn soms.

Lees hier het verhaal van Kaleb.

Vergroten van kansen

Het programma Zorg én Perspectief wil het verschil verkleinen in maatschappelijk perspectief tussen jongeren van 0 tot en met 25 jaar met een chronische aandoening en hun gezonde leeftijdgenoten. Aanstaande 13 november vindt het jaarlijkse evenement de Club van 100 plaats, waar honderd sleutelpersonen met jongeren in gesprek gaan om problemen op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten. Dit maal staat tijdens de Club van 100 het thema Onderwijs centraal. Tot die tijd brengt Tussenuur inspirerende verhalen van jongeren met chronische aandoeningen in het onderwijs.