Onderzoek nieuwe Class jongeren met niet aangeboren hersenletsel

Op woensdag 9 mei vond de aftrap van de nieuwe Class plaats. In 2015 startte de Edwin van der Sar Foundation met de Class; een project gericht om jongeren met niet aangeboren hersenletsel (NAH) te begeleiden naar werk. Door intensieve begeleiding komen de jongeren erachter waar hun kansen liggen. Het uitgangspunt van de Class is de kracht van jongeren. Onder andere het programma Zorg én Perspectief financiert onderzoek naar de effectiviteit en verbetering van de Class.

Met het onderzoek wordt verwacht meer inzicht te krijgen op de praktijkervaringen met de Class en komen de succes- en faalfactoren aan het licht. Er wordt gekeken wat nu precies werkt voor wie. Het is vooral belangrijk te kijken naar waar de deelnemende jongeren zelf behoefte aan hebben. Op basis van deze ervaringen en literatuur worden vervolgens aanbevelingen gedaan voor optimale inzet van de Class.

Voorheen lag de nadruk bij jongeren met NAH vaak op zorg. De Class richt zich juist op de periode daarna, als jongeren redelijk stabiel zijn. Dan gaat de aandacht vooral uit naar alle andere terreinen waar welzijn en geluk vanaf hangt zoals school, relaties, sport, zelfstandigheid en arbeid.

ZonMw, FNO en de Edwin van der Sar Foundation bundelden eind 2017 de krachten om jonge mensen met niet-aangeboren hersenletsel te ondersteunen. Deze jongeren krijgen door de Class de mogelijkheid om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving.

Meer weten of de Class? Bekijk hier het artikel van ZonMw.