Platformdag passend onderwijs MBO

Donderdag 22 november waren Rik en Mathijs uit het jongerenpanel van Zorg én Perspectief aanwezig op de platformdag ‘passend onderwijs’ van de MBO Raad Nederland.

Eén van de thema’s waar het jongerenpanel zich voor inzet is het onderwijs. In Nederland heeft iedereen recht op onderwijs. Helaas voor jongeren met een chronische of lichamelijke beperking, is dit nog niet altijd goed geregeld. Met name in het MBO kan het één en ander zeker nog beter aangepast worden.

Rik en Mathijs verzorgden op deze dag twee workshops. Rik vertelde met name wat het programma inhield en waar het jongerenpanel zich mee bezig houdt. Mathijs vertelde over zijn eigen ervaringen in het MBO, waar hij tegenaan liep en waar hij zich binnen het jongerenpanel mee bezig houdt.

Tijdens de sessies kwamen veel persoonlijke voorbeelden aan de orde. Zo vertelde één van de deelnemers hoe lastig het is voor blinde of slechtziende mensen om digitaal examen te doen. Deze examenvorm wordt steeds vaker toegepast. De techniek is echter nog niet zo ver dat deze testen allemaal aangepast kunnen worden op behoeften van de jongeren met een beperking. Verder werd als terugkerend probleem genoemd dat jongeren niet altijd stages en examens kunnen doen binnen de kaders van de kwalificaties die zij nodig hebben voor een diploma. Veel van de deelnemers gaven aan het soms lastig te vinden om oplossingen te kunnen creëren. Wel werken zij hard om deze te kunnen vinden voor hun scholieren.

De boodschap van Rik en Mathijs was om vooral te luisteren naar jongeren en met elkaar in gesprek te gaan. Oplossingen hoef je namelijk niet alleen uit te vinden.