Project Fietsen Alle Jaren officieel gelanceerd

Amsterdam, 9 mei 2016 – Het project Fietsen Alle Jaren, ondersteund door FNO, is officieel gestart. De Fietsersbond heeft het project, dat niet meer mobiele ouderen in een riksja meeneemt voor een fietstocht, gestart.

Het van oorsprong Deense initiatief Cycling Without Age, waarbij twee niet meer mobiele ouderen in een riksja worden meegenomen voor een fietstocht, is in landen als Frankrijk, Italië en Engeland al goed ontvangen. Ook in Nijmegen en Leusden is Fietsen Alle Jaren al succesvol; de Fietsersbond gaat het initiatief nu in heel Nederland uitrollen.

Volgens Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, is Fietsen Alle Jaren een goede mogelijkheid om ouderen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, uit hun isolement te halen. ’Mensen hebben recht op een leven lang wind door hun haar. Dat kunnen de vrijwilligers van Fietsen Alle Jaren hen nu geven. In een riksja kunnen mensen dan toch weer eens door de stad fietsen en bijvoorbeeld herinneringen ophalen aan hun oude buurt. Zowel voor de passagiers als voor de vrijwilligers levert het onvergetelijke ervaringen op.’

Het initiatief om Fietsen Alle Jaren ook in Nederland te introduceren is mede mogelijk gemaakt door het programma ‘Meer Veerkracht, Langer Thuis’ van het FNO.

Over Meer Veerkracht, Langer Thuis
Meer Veerkracht, Langer Thuis is een programma van FNO dat zich richt op alleenstaande thuiswonende ouderen met een beperking. Het programma steunt projecten die ouderen in staat stellen om zo lang mogelijk zelfstandig en op een prettige manier thuis te blijven wonen. Meer Veerkracht, Langer Thuis richt zich specifiek op de thema’s Bewegen en Meedoen, omdat dit belangrijke leefgebieden zijn die ook op langere termijn bijdragen aan zelfstandigheid.