Samen obesitas te lijf in Amsterdam

Op de website van de gemeente Amsterdam staan schrikbarende cijfers: in Amsterdam hebben meer dan 30.000 kinderen en jongeren overgewicht of obesitas. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid op korte en lange termijn.

Gilde Amsterdam wil daarom graag een gespecialiseerd vrijwilligersplatform opzetten dat zal bestaan uit getrainde vrijwilligers. Deze vrijwilligers geven extra ondersteuning in de vorm van een gezinsmaatje aan gezinnen. Men gaat zich binnen dit project richten op Amsterdamse gezinnen uit de midden en lagere klasse van de samenleving met één of meerdere kinderen met obesitas.

De gezinsmaatjes die binnen dit project worden geworven en opgeleid zijn een goede aanvulling op de behandeling door de formele zorgverleners. In dit project speelt deze individuele coaching een belangrijke rol, maar er zullen ook groepsbijeenkomsten en workshops worden georganiseerd. De groepsbijeenkomsten zijn er op gericht om gezinnen met dezelfde problematiek samen te brengen, terwijl de workshops juist meer praktische handvatten bieden (zoals een workshop gezond koken).

Het is de bedoeling dat men in het eerste jaar van het project 45 getrainde vrijwilligers gaat koppelen aan 45 kinderen met obesitas, het tweede jaar van het project 120 getrainde vrijwilligers aan 120 kinderen en in het derde jaar meer dan 120 vrijwilligers te koppelen aan 200 kinderen.

Gilde Amsterdam maakt deel uit van het Pact Gezond Gewicht, een samenwerkingsverband van een flink aantal relevante Amsterdamse organisaties. Doelstelling van dit Pact is het dat de Amsterdamse jeugd in 2033 tenminste op het dan gemiddelde nationaal gewicht van de jeugd is.