Trots! Op onze ervaringsverhalen

Eerste exemplaren van de bundel “Het kan anders” overhandigd aan het Jongerenpanel ZéP

Écht trots zijn ze op deze bundel. Met verhalen die zó persoonlijk, zó divers en tegelijkertijd ook zóveel overeenkomsten laten zien. Het Jongerenpanel Zorg én Perspectief mocht op 14 september de eerste exemplaren van de bundel “Het kan anders – ervaringsverhalen van jongeren met een chronische aandoening” in ontvangst nemen.

Het Jongerenpanel Zorg én Perspectief biedt dit boekje aan iedereen die zich wil inzetten voor het verkleinen van het verschil in maatschappelijk perspectief tussen jongeren van 0 tot 25 jaar, aan. De verhalen bieden een inkijkje in wat er écht speelt in hun leven. Wie zijn zij? Waar lopen zij tegenaan? En wat willen zij – samen met u – bereiken?

Kenmerkend aan deze uitgave zijn de gelijkenissen in de verhalen van deze vijftien jongeren. Wat hen bindt is hun inzet om volwaardig mee te kunnen doen in de maatschappij. Om hun eigen dromen waar te maken en te bouwen aan hun toekomst. Wat hen ook bindt zijn de verschillen die zij ervaren tussen henzelf en hun gezonde leeftijdsgenoten. En de wens deze verschillen te verkleinen.

Lees deze bundel en leer Jorik (18), Amber (24), Ingo (11), Tim (21), Nina (11), Lenny (6), Rebecca (25), Elwin (26), Harmke (25), Remi (25), Robin (25), Boaz (10), Belinda (26), Deirdre (16) en Jordi (14) een beetje beter kennen. Bente van Oort (voorzitter Jongerenpanel Zorg én Perspectief): “Want als u ons beter kent, kunt u beter met ons meedenken over hoe we samen de verschillen met hun gezonde leeftijdsgenoten kunnen verkleinen”.

Er gebeurt al veel!

Lees ook het boekje “Het kan ook zo! Projecten voor en door jongeren met een chronische aandoening”. Hierin leest u over 45 projecten die allen bijdragen aan de kracht en sociale participatie van deze jongeren op het gebied van sport, school, werk, zorg en kracht.

Bij ieder project is de vraag van de jongeren steeds het vertrekpunt geweest en zij zijn vaak bij de uitvoering betrokken. De projecten laten zien dat het ook anders kan; dat jongeren niet de drempels hoeven te ervaren die zij nog vaak tegenkomen. Niet de beperking door de aandoening staat centraal, maar juist de kracht van deze jongeren en wat er wél mogelijk is.