Voetballende politici zetten zich bij opening parlementair jaar in voor meer aandacht voor jongeren met chronische aandoening

Het parlementair jaar is sportief geopend met potjes voetbal tussen jongeren met een beperking, hun gezonde leeftijdsgenoten en parlementariërs. De jongeren speelden namens het programma Zorg én Perspectief (ZéP) van FNO en het project Class van de Edwin van de Sar Foundation, die op deze manier aandacht vragen voor chronisch zieke jongeren.

Nadat de jongerenteams eerst tegen elkaar speelden, heeft uiteindelijk het team van de politici de voetbalfinale op 14 september gewonnen. Het team bestond uit onder andere minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst en Anouchka van Miltenburg, VVD-kamerlid. Langs de lijn veel bekende (toekomstige) parlementariërs, zoals Sylvana Simons, Fred Teeven en Pieter Duisenberg, tevens verkozen tot het sportiefste Kamerlid van het jaar 2016.

Actiepunten voor de overheid
Het programma ZéP schreef eerder dit jaar een brief aan de politiek, om aandacht te vragen voor sociale participatie onder jongeren met een chronische aandoening. Hierin worden concrete actiepunten omschreven waarin de politiek een rol kan spelen, zoals scholen extra faciliteiten bieden of vervoer naar sportcentra subsidiëren.

Bert Kuipers, programmaleider van ZéP: “De politici hebben met het evenement in Den Haag een mooie thuiswedstrijd kunnen spelen, maar FNO nodigt ze hierbij uit om ook eens langs te komen in Amsterdam, om het beleid voor jongeren met een chronische aandoening te bespreken.” Lotte en Lisa van het jongerenpanel voelden als reporters de aanwezige politici stevig aan de tand.

Sportmogelijkheden met een chronische aandoening
Het is voor het tiende jaar op rij dat het parlementaire jaar in Den Haag symbolisch wordt geopend. Het evenement brengt sociaal-maatschappelijke thema’s onder de aandacht door politiek, maatschappelijke organisaties, bedrijven, fondsen en burgers met elkaar te verbinden met sport en debat. Om aandacht te vragen voor de thematiek rondom sport en chronisch zieke jongeren en de mogelijkheden tot verbetering, voerde de hoofdtrainer van ADO Den Haag Zeljko Petrovich aan het einde van de dag op het podium een gesprek met Jelmer. Als lid van het jongerenpanel wist hij, ondersteund door veel applaus, uitstekend te verwoorden waarom alle sporters inclusief politici deze dag een FNO-shirt droegen.