Volop bewegen, inspireren, ontmoeten én een winnaar!

Op de Landelijke Conferentie Meer Veerkracht, Langer Thuis

FNO presenteerde de mooie voorbeelden en lessen uit Meer Veerkracht, Langer Thuis op dinsdag 22 januari op de landelijke conferentie in de Rijtuigenloods in Amersfoort. De dag stond in het teken van delen van praktijkvoorbeelden en lessen en verder brengen van de beweging die FNO vier jaar geleden met dit programma in gang zette. De dag eindigde met de uitreiking van de Veerkrachtbokaal aan Game, Eet en Match uit Almelo. De programmacommissie koos hen van de ruim honderd initiatieven tot mooiste voorbeeldproject.

Opening

Maarten Bouwhuis opende de middag door projectleiders te laten delen waar ze trots op zijn. Hierna volgde de inspirerende speech van Aris van Veldhuisen. Hij bracht een ode aan alles wat niet verandert. En deed daar bovenop nog zeven intrigerende suggesties over waarop te letten als je wél wilt veranderen. De Granny Hip-Hop crew (met dames tot 92 jaar) zette de hele zaal in beweging en de vijf kanshebbers voor de Veerkrachtbokaal ‘pitchten’ hun initiatief voor de kritische programmacommissie.

Informatiemarkt

Tijdens de lunch was er een uitgebreide informatiemarkt waar meer dan 25 succesvolle projecten zich presenteerden. Het was er drukbezocht met zeer geïnteresseerde vertegenwoordigers uit gemeenten en het zorg- en welzijn-veld waaronder ouderenbonden, bibliotheken en natuurlijk actieve ouderen en vrijwilligers. Het resulteerde voor veel organisaties in waardevolle contacten die een vervolg gaan krijgen.

Samen mét ouderen

Ook was er keuze uit tal van rondetafelgesprekken en inspiratiesessies om nog meer ideeën op te doen. Aansluitend waren er acht inspiratiesessies over de diverse thema’s die in vier jaar Meer Veerkracht, Langer Thuis voorbijkwamen, zoals ouderen en techniek of migrantenouderen. Net als het programma zelf, stond ook deze dag in het teken van samen mét ouderen. De Raad van ouderen gaf een minicollege over het nut en de noodzaak om ouderen vanaf de opzet bij initiatieven te betrekken.

De winnaar

Aan de programmacommissie de moeilijke taak om uit alle initiatieven het mooiste voorbeeldproject te kiezen. Meer Veerkracht, Langer Thuis wordt gekenmerkt door diversiteit en ondersteunde zo veel succesvolle initiatieven. Het was door de grote verschillen een beetje ‘appels met peren vergelijken’, aldus voorzitter Nanne de Vries, die uiteindelijk een einde maakte aan de zenuwslopende wachttijd voor de kanshebbers. Game, Eet & Match van Stichting De Klup Twente uit Almelo was de overtuigende winnaar. Zij werden vereerd met de Veerkrachtbokaal en een mooie geldprijs, die besteed wordt aan het opschalen van deze ‘gamenastiek’. De bekendmaking zorgde voor een uitbarsting van vreugde onder de grote delegatie van deelnemers, vrijwilligers en projectleiding. En voor een vol erepodium! Tijdens de feestelijke borrel keken de deelnemers terug op een veelzijdige dag. Men kon met nieuwe inspiratie en kennis de sneeuw trotseren voor de thuisreis.

Over Eet, Game & Match

Eet, Game & Match is een combinatie van gamen en samen eten: bewegen met de leukste en spannendste games en bestrijding van eenzaamheid, door senioren in contact te brengen met leeftijdsgenoten. De deelnemers van Game, Eet & Match rijden met gepensioneerde chauffeurs naar het gamecentrum FUN-IE-FIT, om daar een uurtje te skiën, raften, ‘doodle-jumpen’, dansen, bowlen, kanoën en meer. Na de beweging is het genieten van een driegangenmenu van een begeesterd team gepensioneerde koks en cateraars. Eet, Game & Match is een project van De Klup Twente. Projectleiders zijn Hanny ter Doest (06 151 645 76) en Monique Schuchart. Geïnteresseerden zijn altijd welkom.

De Klup Twente gaat met de € 10.000 die verbonden is aan de Veerkrachtbokaal Game, Eet & Match beschikbaar maken voor ouderen in andere dorpen en gemeenten.