Back 2 Balance Header

Back2Balance

Over dit project

Gezinnen in Apeldoorn die weinig geld hebben om van rond te komen en hulpverlening krijgen voor meerdere problemen, ervaren hierdoor veel stress. Om hen te ondersteunen verwijzen hulpverleners vanuit sociale wijkteams en welzijnsnetwerken de gezinnen door naar Back2Balance.

Back2Balance laat deelnemers zich beter in hun vel voelen door gezonder te leven, een sociaal netwerk op te bouwen en minder spanning te ervaren. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen voor het hele gezin die zich richten op bewegen, gezond eten, samen leuke dingen doen, ontspannen en omgaan met stress. Zo is er een wandelgroep, eten de gezinnen samen en zijn er leuke gezinsuitjes. Dit alles wordt gratis aangeboden om onnodige drempels te vermijden.

Back2Balance wordt samen met de doelgroep en hulpverleners ontwikkeld. De kracht van Back2Balance is dat het project samen met de doelgroep en hulpverleners ontwikkeld wordt. Op deze manier ontstaat een programma waar iedereen achterstaat. Activiteiten worden georganiseerd vanuit bestaande ontmoetingsplaatsen en sluiten zoveel mogelijk aan bij wat er al aanwezig is. Deelnemers die meer willen, worden toegeleid naar andere bestaande programma’s zoals Cool2Bfit (voor kinderen met overgewicht), Welzijn op recept en bestaande kook- of sportclubs.

Om de impact van Back2Balance zo groot mogelijk te maken, vindt een effect- en procesevaluatie plaats. Daarnaast wordt gekeken naar de kosteneffectiviteit. Dit kan helpen bij de borging van het programma in de gemeente Apeldoorn en de verspreiding naar andere gemeenten.

Doel van het project

Factsheet-Back2Balance-procesevaluatie-2

Looptijd

1 april 2016 - 30 september 2019

Projectlocatie

Apeldoorn

1
Apeldoorn

Contact

Organisatie

Universiteit Maastricht, Stimenz

Projectleider

Gera Nagelhout, Renate Spruijt

Volg ons