Betere Transitie bij Diabetes Header

Leeftijdscategorie jongeren: 15-25 jaar

Betere transitie bij diabetes

Over dit project

Voor jongeren met diabetes type 1 is het een grote uitdaging om een goed leven te combineren met diabetesregulatie. Bij de overstap (transitie) van de kinderarts naar de internist wordt het contact van jongeren (en hun ouders) met zorgverleners minder intensief en neemt het aantal gemiste consulten toe, terwijl de diabetesregulatie niet optimaal is.

De samenwerking en afstemming tussen kinder- en volwassenenzorg moet dan ook beter. Ook betere voorbereiding van jongeren en hun ouders op de nieuwe verantwoordelijkheden en op de overstap naar de volwassenenzorg is noodzakelijk. Om optimale ondersteuning te bieden in de transitiefase is tussen 2016 en 2018 het onderzoek- en verbeterproject ‘Betere transitie bij diabetes’ uitgevoerd.

Resultaten

In Betere transitie bij diabetes is onderzoek gedaan naar de stand van zaken en de eerste effecten van transitiezorg bij diabetesteams. Bekijk factsheet 1 en factsheet 2.

Dit onderzoek is gecombineerd met een verbeterproject waarbij diabetesteams in vijftien ziekenhuizen werden ondersteund bij het realiseren van betere zorg. Jongeren met diabetes hebben de diabetesteams op locatie bezocht en hen tips gegeven over hoe zorgverleners beter kunnen aansluiten bij hun wensen en behoeften.

Het nieuwe transitieprogramma Ready Steady Go bereidt jongeren en ouders voor op zelfstandigheid in de zorg en hun leven.

AnneLoes van Staa won de prestigieuze Deltapremie voor haar toonaangevende praktijkgerichte onderzoek. Lees verder over de Deltapremie.

Bekijk ook de themapagina over transitie in zorg.

Looptijd

1 april 2016 - 31 maart 2018

Projectlocatie


Dit project wordt landelijk uitgevoerd.

Contact

Organisatie

Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam

Projectleider

AnneLoes van Staa

Volg ons