VVV Kanjers met Koelie (003)

De wijk in topvorm met VIA VVV

Over dit project

Hoe kun je zelf werken aan een betere gezondheid? Hoe komen jijzelf, je gezin en de hele wijk in topvorm? De eerste stap is bewustwording. VIA VVV zet zich in om kwetsbare gezinnen te stimuleren gezonde keuzes te maken.

Binnen ‘de wijk in topvorm’ wordt ook de mentale gezondheid van de doelgroep meegenomen. VIA VVV wil de gezinnen niet alleen bewust maken op het gebied van gezonde voeding en sport en bewegen, maar hen ook leren sterker in hun schoenen te staan en respect te hebben. Daarom speelt ook de fysieke omgeving een rol. De aanpak is integraal: er is samenwerking met partners vanuit de zorg, het onderwijs en de gemeente.

Het bezoek van VVV mascotte ‘Koelie’ in de klassen, het bezoek aan het stadion en de VVV-Venlo shirtjes… Het maakt allemaal veel indruk op de gezinnen en is een extra motivatie om mee te doen. Doordat het project op verschillende niveaus plaatsvindt (gemeenteniveau, wijkniveau en gezinsniveau) komt de wijk echt in beweging. De gezinnen denken zelf mee over hoe zij zichzelf, hun gezin en hun wijk nog meer ‘in topvorm’ krijgen.

Het project heeft een positief effect op de jongeren. Tijdens de workshops Sportiviteit & Respect vertelde een meisje dat ze gepest wordt. De andere kinderen kwamen allemaal voor haar op. Tijdens de workshop gezonde voeding lazen leerlingen hardop het etiket van een blikje red bull. De verbazing was groot dat er zoveel suiker in een blikje zit!

Doel van het project

Binnen het project ‘De Wijk in Topvorm’ wil VIA VVV door middel van het combineren van de sterke punten uit een aantal eerdere projecten een integrale aanpak ontwikkeling die bijdraagt aan het terugdringen van gezondheidsachterstanden in Venlo

Looptijd

1 januari 2016 - 31 augustus 2019

Projectlocatie

Venlo

1
Venlo

Contact

Organisatie

Stichting Via VVV

Projectleider

Annemieke Kiesel