Oudere_in_huiskamer_Geriatrie

Dementiebox

Over dit project

Dagelijks ervaren artsen en verpleegkundigen in het Meander Medisch Centrum bij patiënten met dementie angst en onrust, die ontstaan ten gevolge van opname. De komende jaren is een toename van het aantal opnames van patiënten met dementie te verwachten. De stichting Vrienden van Meander vindt het daarom belangrijk om te investeren in dementievriendelijke afdelingen.

Het is voor mensen met dementie van belang om het normale ritme aan te houden en zo veel mogelijk herkenbare activiteiten te ondernemen. Activeren is belangrijk om de geest helder te houden en het zelfstandig functioneren en mobiliseren in stand te houden, met als uiteindelijk doel een zo goed mogelijk herstel en zo min mogelijk functieverlies.

Op de verpleegafdelingen ontbrak het aan mogelijkheden en materialen om dagstructuur en activiteiten te kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan muziek, radio’s, groot letterboeken, fotoboeken met herkenbare onderwerpen (Amersfoort van vroeger), luisterboeken, puzzel- en knutselspullen en gekleurde placemats voor herkenbaarheid van eten en drinken.

Vrienden van Meander wil de zorg voor patiënten met dementie op de verpleegafdelingen in het Meander Medisch Centrum verbeteren. De stichting heeft door artsen en verpleegkundigen een dementiebox laten ontwikkelen voor iedere verpleegafdeling (twaalf in totaal) van de afdeling Geriatrie. De dementieboxen bevatten materialen om dagstructuur en activiteiten te ondersteunen.

Doel van het project

Een ziekenhuisopname in een hectische omgeving kan leiden tot onrust en verwarring. Patiënten met dementie hebben speciale zorg nodig om zo veel mogelijk hun normale ritme aan te kunnen houden. De dementiebox moet bij patiënten met dementie zorgen voor een vaste dagstructuur, herkenbare activiteiten en een bekende omgeving. Deze box zorgt voor rust en herkenning.

Looptijd

1 juli 2019 - 31 december 2019

Projectlocatie

Maatweg 3
Amersfoort

1
Maatweg 3
Amersfoort

Contact

Organisatie

Vrienden Meander Medisch Centrum

Projectleider

Judith Groothuis

Volg ons