interactief draaiorgel

Interactief Draaiorgel

Doel van het project

Binnen stichting Philadelphia Zorg ervaren we hoeveel plezier en kracht het inzetten van muziek kan geven en stimuleren we het aan- en inzetten van muziek op de locaties. Ons doel is om alle cliënten door middel van muziek vaker een moment van eigen regie te laten ervaren. Met subsidie van Klein Geluk kan deze innovatheek worden uitgebreid met een interactief draaiorgel. Het orgel zal veel plezier, herkenning en levendigheid geven en zal ten goede komen aan de 7600 verstandelijk beperkte cliënten binnen onze zorgorganisatie.

 

 

Over dit project

In de innovatheek van stichting Philadelphia zorg maken we gebruik van muzikale innovaties zoals bijvoorbeeld de CRADL (een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid) die we in zetten voor cliënten met een ernstig meervoudig beperking. Of de silent disco, waarbij de muziek die de DJ draait via draadloze zenders naar de hoofdtelefoons verstuurd wordt die de cliënten dragen, een innovatie die erg graag geleend word door onze locaties waar licht verstandelijk beperkte cliënten wonen. Helaas kosten deze innovaties veel geld. Het is voor de meeste van onze woonlocaties, waar ongeveer 8 tot 10 cliënten wonen, een te kostbare zaak om deze producten aan te schaffen. Daarom zijn we een jaar geleden met behulp van fondsen een mobiele innovatheek gestart. Een uitleencentrum voor innovaties waarmee al onze 7600 cliënten gebruik kunnen maken van deze producten. Het vervoer van de innovaties worden verzorgd door onze chauffeur die dagelijks door het land rijdt, hij levert deze innovaties op de locaties en geeft uitleg over het gebruik ervan. De producten worden na 3 weken weer opgehaald en naar een nieuwe locatie gebracht. Zo wordt het product optimaal gebruikt en beleven al onze 7600 cliënten hier plezier aan.

Het handgemaakte interactieve draaiorgel lijkt op de draaiorgels die we kennen, maar dan in miniformaat (1.50m x 1.40m). Het orgel staat hoog op de verlanglijst van vele cliënten, orgelmuziek spreekt ze erg aan. Het draaiorgel is voorzien van een computersysteem die een “orgelboek” bevat met diverse liedjeslijsten. Tevens is er de mogelijkheid om de muziek af te spelen middels het wiel. Een groot voordeel hiervan is dat we de cliënten in beweging krijgen, wat direct wordt beloond. Men kan zelf het tempo bepalen. Het geeft een realistisch beeld van een echt draaiorgel. Het geheel staat op een verrijdbaar plateau met wielen, zodat het eenvoudig te verplaatsen en op al onze 500 locaties door heel Nederland in te zetten is.

 

Looptijd

1 maart 2019 - 1 januari 2024

Projectlocatie

Philadelphia Wijersstraat 1 3811MZ Amersfoort

1
Philadelphia Wijersstraat 1 3811MZ Amersfoort

Contact

Organisatie

Stichting Philadelphia Zorg

Projectleider

Dianne Oortwijn-Aldenhoven