Kids in Aktie Header

Kids in Aktie

Over dit project

Waarom bewegen kinderen onvoldoende en eten ze ongezond? In het project ‘Kids in Aktie’ gaan kinderen uit Amsterdam-Noord op zoek naar antwoorden. Ook ontwikkelen ze strategieën om bewegen en gezonde voeding te stimuleren.

Kids in Aktie werkt samen met vier basisscholen. Op elke school is een ‘Aktieteam’ opgericht dat bestaat uit zes of zeven kinderen. Tweewekelijks waren er participatieve bijeenkomsten, waarin de kinderen onder begeleiding onderzochten waarom kinderen onvoldoende bewegen en ongezond eten.

Ook gingen de kinderen in de Aktieteams op onderzoek uit in de wijk. Zij maakten foto’s en namen interviews en korte vragenlijsten af bij hun leeftijdsgenootjes. Alle resultaten werden geanalyseerd door de kinderen zelf en door onderzoekers van het VUmc. Aan de hand van de resultaten zijn door VUmc doelen opgesteld, gericht op meer bewegen en gezond eten/drinken. De kinderen mochten kiezen met welke doelen zij aan de slag wilden gaan en bedachten strategieën om de gekozen doelen te behalen. In het nieuwe schooljaar zullen de kinderen de strategieën uitvoeren en evalueren.

De kracht van Kids in Aktie is dat kinderen nauw betrokken worden bij het analyseren van problemen waar zij tegenaan lopen. Zij zijn immers de experts van hun eigen leefwereld. Kids in Aktie stimuleert de kinderen om ook hun omgeving te betrekken bij de uitvoering van de interventies en het behalen van hun doelen. Ouders en docenten zijn enthousiast. Zij merken dat de kinderen leren en nieuwe inzichten en veel persoonlijke aandacht krijgen.

De kinderen van de Aktieteams geven zelf ook aan dat ze veel geleerd hebben, bijvoorbeeld hoe je iemand moet interviewen. Daarnaast zijn ze zich veel bewuster geworden van wat ze eten en hoeveel ze bewegen, doordat ze hier zo veel mee bezig zijn geweest. De kinderen vinden het leuk dat ze mogen meedenken over het opzetten en uitvoeren van activiteiten die kinderen stimuleren tot meer bewegen en gezond eten/drinken.

Doel van het project

Activiteiten en interventies opzetten samen met kinderen uit de wijk de Banne, Amsterdam-Noord, die de lichamelijke activiteit, ervaren gezondheid en het voedingspatroon van kinderen zullen verbeteren.

Looptijd

1 juni 2016 - 30 november 2019

Projectlocatie

Amsterdam-Noord

1
Amsterdam-Noord

Contact

Organisatie

Kids Aktief

Projectleider

Manou Anselma, Manouk van Oordt

Volg ons