KLIK Header

KLIK

Over dit project

KLIK is een project voor, door en met kinderen tussen 8 en 12 jaar en hun families, in de wijk Oud-Charlois in Rotterdam-Zuid. Met steun van actieve buurtbewoners worden de kinderen op een speelse, creatieve en actieve manier bewust gemaakt van hun leefomgeving en gezondheid.

KLIK-lessen
KLIK is opgezet door twee enthousiaste buurtbewoners. Stap voor stap tasten zij samen met de betrokkenen af wat er nodig is om te werken aan een gezondheid: thuis, op school en in de wijk. Onderdeel van KLIK zijn de KLIK-lessen aan ouders en docenten. Een docent kwam met het idee voor een les over vezels en voedingstoffen omdat hij merkte dat kinderen soms lang op de wc zitten en buikpijn hebben. De lessen voor de kinderen worden in een aangepaste vorm ook aan ouders gegeven tijdens inloopochtenden. Zo kwamen ouders vervolgens met het idee voor gezonde traktaties.

Proeflab
Heel enthousiast waren de kinderen voor het proeflab, een les waarin allerlei proefjes werden gedaan met eten. Sommige kinderen kwamen er daardoor achter dat ze onbekende groenten zoals knolselderij, eigenlijk best lekker vinden.

Rolmodelfunctie
Ook zijn trainingen gegeven aan medewerkers van Thuis op Straat (TOS), een organisatie die werkt aan een prettig en veilig leef- en speelklimaat in de wijken. De trainingen maakten hen meer bewust van hun eigen leefstijl en hun rolmodelfunctie. Een les van een diëtiste over het aantal suiker in drankjes was een eyeopener. Een van de medewerkers drinkt sindsdien geen sportdrankjes meer en een ander minderde met roken.

Doel van het project

Middels de verschillende leefomgevingen van kinderen (school, wijk, thuis) een gezondere leefstijl van de kinderen/ouders te stimuleren waardoor o.a. overgewicht verminderd.

Wetenschappelijk artikel over KLIK (PDF, in het Engels):

Sowing Seeds to Harvest Healthier Adults: The Working Principles and Impact of Participatory Health Research with Children in a Primary School Context

Looptijd

1 juni 2016 - 31 december 2019

Projectlocatie

Rotterdam Charlois

1
Rotterdam Charlois

Contact

Organisatie

VU Medisch Centrum

Projectleider

Janine Schrijver

Volg ons