koffietijd zet de stap

Koffietijdprogramma Zet de STAP

Over dit project

Zestig procent van de vallen is te voorkomen. Minder vallen en meer bewegen: dat is wat WijzOud wilde realiseren, samen met ouderen, vrijwilligers en professionals in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen in Twente.

Het koffietijdprogramma Zet de STAP sloot aan bij bestaande groepen ouderen. Het programma is gezellig en interactief. In zes bijeenkomsten komen alle thema’s rond vallen aan de orde: bewegen, medicatie, hulpmiddelen (ook de e-bike), schoeisel, zicht en vitamine D.

Dit laagdrempelige programma is opgezet samen met actieve ouderen. Zij zijn ambassadeur van het programma en hebben andere ouderen weten te mobiliseren. Ouderen zijn ook betrokken bij het opstellen van de draaiboeken, de uitvoering van het programma en de evaluatie.

Looptijd

1 september 2017 - 31 december 2018

Resultaten

De resultaten zijn zeer positief. 171 Ouderen hebben met veel plezier deelgenomen aan Zet de STAP. Ouderen zijn zich meer bewust van het thema vallen en de invloed die zij hebben om vallen te voorkomen. 97 Procent geeft aan kennis te hebben van het verminderen van valrisico’s. Driekwart doet mee aan een beweegprogramma.

Dorpen en professionals hebben een mooi draaiboek, zodat ze het programma zelfstandig kunnen herhalen voor nieuwe groepen ouderen.

Projectlocatie

Twente

1
Twente

Contact

Organisatie

Cooperatief samenwerkingsverband WijzOud U.A.

Projectleider

Annette Kersten

Volg ons