DTC ZeroG

Laatbloeiers met hersenletsel

Over dit project

Elk jaar krijgen 400 tot 600 jongeren van 16 tot 35 jaar zeer ernstig hersenletsel. Een belangrijk deel van hen gaat direct naar de chronische zorg en krijgt geen medisch specialistische revalidatie. Simpelweg omdat ze te laagbewust zijn om te kunnen revalideren. Echter: een aantal van hen wordt na verloop van tijd wel voldoende bewust. Toch is er weinig tot geen zijwaartse instroom van bijvoorbeeld verpleeghuizen naar revalidatiecentra.

Met een uniek – en wetenschappelijk onderbouwd – Laatbloeier-programma wil het Daan Theeuwes Centrum hen actief helpen met een intensief revalidatieprogramma. Beginnend met een testprogramma van zes weken. Het Laatbloeier-programma maakt optimaal gebruik van de neuroplasticiteit van jongeren en de laatste wetenschappelijke inzichten. Indien zij in de eerste vier jaar na hun hersenletsel een voldoende bewustzijnsniveau krijgen, kunnen ze deelnemen aan het programma.

Deze revalidanten komen uit het hele land, hebben geen indicatie voor klinische opname en zullen heen en weer moeten rijden. Dat is belastend voor hen en hun familie/begeleider. Vandaar dat het centrum voor de duur van het testprogramma hun verblijf wil aanbieden in een B&B of hotel in de buurt. Samen met FNO kan dat nu.

Doel van het project

Doel is om jongeren met hersenletsel in de chronische zorg een kans te bieden om hun zelfstandigheid te vergroten. Dat leidt tot meer levenskwaliteit, maatschappelijke participatie en wellicht ook lagere maatschappelijke kosten.

Looptijd

1 december 2019 - 1 januari 2021

Projectlocatie

Polanerbaan 3
3447 GN Woerden

1
Polanerbaan 3
3447 GN Woerden

Contact

Volg ons