manys

Manys?

Over dit project

Verhalenproject Manys? (‘Waar kom je vandaan?’) wilde eenzaamheid van Marokkaanse ouderen tegengaan en hun psychisch welbevinden verhogen. Op laagdrempelige wijze, in een gezellige sfeer, gingen ouderen aan de hand van een reiskoffer in gesprek met Marokkaanse jongeren en vertelden over hun leven, komst naar Nederland en mooie dingen die deze landverhuizing heeft gebracht. Maar ook niet uitgekomen verwachtingen, taboes en gevoelens van kwetsbaarheid kwamen ter sprake.

Looptijd

1 juli 2017 - 1 november 2018

Resultaten

Er is gesproken met 36 eerste generatie Marokkanen in Nederland van 61 tot 92 jaar. Daarnaast zijn familieleden en ongeveer 20 andere ouderen geïnformeerd over het belang van het vertellen van levensverhalen.

Vertellen draagt bij aan meer veerkracht. Ouderen ordenen hun levenservaringen door te vertellen. Vertellen integreert (emotionele) ervaringen tot een consistent eigen verhaal en geeft rust, grip en overzicht.

Het project droeg bij aan zingeving voor de migrantenouderen én voor meer verbinding en begrip tussen de generaties. Het project heeft daarnaast een belangrijke bijdrage geleverd aan het optekenen van hun migratiegeschiedenissen.

In het voorjaar van 2019 verschijnt een documentaire met een aantal verhalen. De trailer hiervan is al te zien, net als een korte film waarin Fatima (82) vertelt over eenzaamheid. Te bekijken op het YouTube-kanaal van Attifa.

In dit boekje is aantal levensverhalen gebundeld:

 

Projectlocatie

Kanaleneiland
Utrecht

1
Kanaleneiland
Utrecht

Contact

Organisatie

Stichting Attifa

Projectleider

Abdelkader Tahrioui

Volg ons