IMG_20190131_112551

Ontmoeting zonder Woorden

Doel van het project

Het doel van dit project is de aanschaf van in totaal drie CRDL’s. De CRDL is een prachtig hulpmiddel voor mensen met een verstandelijke beperking, die moeite hebben met sociale interactie. Het zorgt er mede voor dat de menselijke waarde en persoonlijke aandacht behouden blijft.

Over dit project

Op woonzorgpark Groot Schuylenburg te Apeldoorn wonen 470 mensen met een verstandelijke beperking. Voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking is het lastig om – vanwege vertraagde spraakontwikkeling – uit hun woorden te komen, emoties te uiten en behoeften aan te geven. Ondanks of juist vanwege deze beperking hebben de meeste cliënten grote behoefte aan aandacht en een hechte emotionele band met anderen. Ze voelen zich dan beter begrepen en ervaren zo minder frustratie. Regelmatig stellen we onszelf de vraag hoe wij cliënten, die moeite hebben met sociale interactie, het beste kunnen helpen om ervoor te zorgen dat menselijke waarde en persoonlijke aandacht behouden blijft.

Gelukkig komen er steeds vaker innovatieve hulpmiddelen op de markt, die non-verbale communicatie en contact mogelijk maken. Zoals de CRDL (‘cradle’), een interactief zorginstrument, bedoeld voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie.  Op het houten instrument zijn twee grote aanraakvlakken van vilt aangebracht, waarin een geleidende draad is verwerkt. Als twee mensen hun hand op de CRDL leggen en daarna elkaar op de huid aanraken, ontstaat een gesloten circuit. Wat volgt is geluid variërend van een klaterend beekje, een trein, de zee of een kerktoren. De variatie ontstaat door de veranderende manier van elkaar aanraken. Dat roept herinneringen of emoties op die leiden tot onderlinge verbinding en contact. Zo ontstaat een nieuwe vorm van menselijke interactie. Een gesprek, ook als mensen de juiste woorden even niet kunnen vinden. Dit hulpmiddel is door twee studenten van de Gerrit Rietveld Academie ontworpen en op 16 maart uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Zorg Innovatieprijs 2018.

Looptijd

1 februari 2019 - 31 mei 2019

Projectlocatie

's Heeren Loo Groot Schuylenburg Apeldoorn

1
's Heeren Loo Groot Schuylenburg Apeldoorn

Contact