Op eigen kracht naar een gezonde toekomst Header

Op eigen kracht naar een gezonde toekomst

Over dit project

Gezond opvoeden en opgroeien, gezond eten en drinken en gezond bewegen. Dit zijn de drie thema’s van het project in Helmond waarin gezinnen uit achterstandswijken werken aan een gezonde toekomst. Zij worden actief betrokken bij de diverse initiatieven die zij zelf bedenken. Doel is verbetering van de ervaren gezondheid van ouders en kinderen woonachtig in de buurten Leonardus, Zonnekwartier, Weverspoort, Vossenberg en Bloemenbuurt.

Aandacht voor gezondheid
Interventies zijn bijvoorbeeld een verlengde schooldag, extra uren opvoedondersteuning en extra uren voor het begeleiden van risicokinderen door de JGZ. Door gesprekken die plaatsvinden met basisscholen is er steeds meer aandacht voor gezondheid en bewegen op deze basisscholen. De scholen gaan hier ook meer in investeren.

Kookworkshop
Ook zijn kookworkshops georganiseerd voor jonge ouders, is er een gezondere speeltuinkantine en worden er samen met bewoners beweegroutes in de wijk uitgezet. De kookworkshops werden verzorgd bij de Super Sociaal, een supermarkt waar Helmondse bewoners die in armoede leven tegen gereduceerd tarief boodschappen kunnen doen. Daarbij is een mobiele keuken gebruikt die bij de supermarkt is blijven staan. Elke donderdag worden daar voorbeeld-maaltijden gekookt. Hierdoor kunnen de klanten zien en proeven wat ze met ‘onbekende’ of niet geliefde gezonde producten kunnen maken. Maaltijden die overblijven, worden ingevroren en vervolgens als kant-en-klare diepvriesmaaltijden verkocht in de Super.

Samenwerking
In de begeleidingsgroep zijn verschillende partijen vertegenwoordigd waaronder het Armoedeplatform, de gemeente Helmond, basisscholen, huisartsen en belangengroepen. Door met elkaar te praten over activiteiten die plaatsvinden in de wijken worden sneller verbindingen gelegd naar andere projecten.

Lees het interview met Youssra.

En lees het interview met professional Chaib.

Looptijd

1 juni 2016 - 1 december 2019

Resultaten

Projectlocatie

Helmond

1
Helmond

Contact

Organisatie

Stichting Jong Helmond Lekker Gezond

Projectleider

Kim van Uden

Volg ons