old-friends-conversation-people-talking-old-people

Oudere migranten op weg met veerkracht

Over dit project

Het doel van dit project was het, samen met oudere migranten, ontwikkelen van een interventie die gericht is op het versterken dan wel behouden van hun veerkracht. De beproefde en veelgebruikte methodiek van ‘Intervention Mapping’ vormde de leidraad voor de ontwikkeling en evaluatie van Op weg met Veerkracht. Voor de ontwikkeling van het programma sprak de GGD Amsterdam met tientallen oudere migranten en professionals.

Looptijd

1 september 2017 - 1 november 2018

Resultaten

Afgelopen najaar deden 96 Afghaanse en Marokkaanse ouderen uit de vier grote steden mee met de pilot van Op weg met Veerkracht. Het programma bestond uit zes wekelijkse groepsbijeenkomsten en werd in de eigen taal gegeven door een ervaren trainer. Oudere migranten oefenden met positief denken en stonden stil bij plezierige activiteiten. Ook reflecteerden ze op hun sociale netwerk en oefenden ze met het aangeven van grenzen. Deelnemers waardeerden het programma met een 8,4 gemiddeld.

Het belangrijkste projectresultaat: een nieuw, getest, groepsprogramma gericht op ouderen met een migratie-achtergrond, dat hen in staat stelt om hun eigen veerkracht te versterken middels positief denken, zingeving, sociale relaties, plezierige activiteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Projectlocaties

Amsterdam
Nederland

Utrecht
Nederland

Den Haag
Nederland

Rotterdam
Nederland

1
Amsterdam
Nederland
2
Utrecht
Nederland
3
Den Haag
Nederland
4
Rotterdam
Nederland

Contact