PROMISE Header

PROMISE

Over dit project

Stoppen met roken voor of tijdens de zwangerschap blijkt voor sommige vrouwen heel lastig. Verloskundigen spelen hierin een belangrijke rol. PROMISE helpt hen met training en materialen om zwangere vrouwen zo goed mogelijk te begeleiden.

Nog altijd rookt 8,6 procent van de zwangere vrouwen dagelijks. Onder laagopgeleide vrouwen is dat zelfs 22 procent. Om kwetsbare babylongen te beschermen tegen tabaksrook zijn het Longfonds, Trimbos-instituut en Pharos gezamenlijk het project PROMISE gestart om vrouwen te helpen rookvrij zwanger te zijn én te blijven na de zwangerschap.

Kracht van het programma
Uit onderzoek blijkt dat vier op de vijf verloskundigen (81 procent) de bestaande V-MIS handleiding voor begeleiding bij het stoppen met roken wel start, maar dat slechts 10 procent de zeven stappen volledig doorloopt. Het gebrek aan motivatie van de zwangeren om te stoppen met roken vormt een belemmering. Met de juiste handvatten moeten verloskundigen en andere professionals nieuwe motivatie krijgen om de zeven stappen uit te voeren en zo deze groep vrouwen beter te begeleiden. PROMISE sluit aan bij de V-MIS en betrekt nadrukkelijk de kraamzorg en JGZ om te voorkomen dat vrouwen na de bevalling weer gaan roken.

Handvatten zijn onder meer een training, voorlichtingsmaterialen, door Pharos ontwikkelde beeldverhalen en betere doorverwijzingsmogelijkheden. De professionals zijn enthousiast, net als de vrouwen die betrokken waren bij de ontwikkeling van de materialen.

Doel van het project

Zwangere vrouwen helpen stoppen met roken en rookvrij te laten blijven na de bevalling.

Beeldverhalen

Looptijd

1 februari 2016 - 1 juni 2019

Projectlocaties

Amsterdam

Heerenveen

Zaanstad

1
Amsterdam
2
Heerenveen
3
Zaanstad

Contact

Volg ons