studiekringen

Studiekringen van en voor ouderen

Over dit project

In studiekringen komen tien tot vijftien ouderen wekelijks of tweewekelijks bij elkaar om een gezamenlijk gekozen actueel onderwerp te bespreken. Essentieel voor een studiekring is ‘zelf doen’, persoonlijke ontwikkeling en ontdekking, zelfwerkzaamheid in combinatie met gezelligheid en ontmoeting. De studiekring is een activiteit in een ‘leven lang leren’, die zich afspeelt in een sociale groep. Studiekringen houden mensen betrokken bij elkaar en de samenleving.

Stichting Gelders Platform Studiekringen wilde de formule landelijk verspreiden en uitbreiden met de doelgroep alleenstaande ouderen met een beperking die zelfstandig wonen.

Looptijd

1 februari 2016 - 31 december 2017

Resultaten

De studiekringen in Gelderland hebben zich omgevormd tot een landelijk platform: Studiekringen50plus. Het aantal Studiekringen50plus is in 3 jaar tijd verdubbeld naar 70 studiekringen door heel Nederland. En dit aantal is groeiend. Meer dan 670 ouderen zijn bereikt via de lokale informatiebijeenkomsten. Inmiddels weten alle bibliotheken van het bestaan van de Studiekringen50plus. Er is een team enthousiaste studiekringleden die andere kringen helpen opstarten en er zijn trainingen voor belangstellenden.

Projectproducten:

Nivel-rapport: Ervaren effecten van studiekringen & toegankelijkheid van studiekringen voor deelnemers met een fysieke beperking

Infographic: Wat is nodig voor succesvolle deelname door personen met fysieke beperkingen aan studiekringen?

Infographic: Ervaren (combinaties van) effecten van deelname aan studiekringen

Projectlocatie


Dit project wordt landelijk uitgevoerd.

Contact

Organisatie

Studiekringen50plus

Projectleider

Andrea Kuijpers

Volg ons