Supporter van elkaar Header

Supporter van elkaar

Over dit project

Supporter betekent naast aanhang van een club ook elkaar steunen. Een steunpilaar zijn, omzien naar elkaar. Dit is precies wat FC Twente belangrijk vindt. In dit project ‘adopteert’ de club minimaal tachtig kwetsbare gezinnen in Enschede die moeten leven van een uitkering. Samen werken zij aan verbeteringen op het gebied van gezondheid en participatie.

Meer regie
Door het versterken van hun competenties en het mobiliseren van bestaande netwerken rondom het gezin, krijgen de gezinsleden de regie over hun toekomst meer in eigen handen. De voetballers, trainers en andere bekende sleutelfiguren spelen een belangrijke rol in dit traject. Bij de motivatie van de gezinnen en in het stimuleren van een positief gevoel.

Gezondheid en participatie
Veertig gezinnen in Enschede-Zuid en veertig gezinnen in Enschede-Oost volgen het programma van acht maanden. Zij werken bijvoorbeeld aan hun (fysieke) gezondheid, cognitief functioneren, zingeving, kwaliteit van leven en sociaal maatschappelijke participatie. De meeste nadruk ligt op gezondheid en participatie, maar in samenhang met de andere aspecten.
Er vinden activiteiten plaats bij sportverenigingen, in het wijkcentrum, in het stadion en trainingscentrum van FC Twente. De invulling van het programma staat in grote lijnen vast, maar zal aangescherpt worden door gesprekken met de partners en de betreffende gezinnen.

Met het project ‘Supporter van elkaar’ helpt FC Twente gezinnen in Enschede die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Deelnemende gezinnen gaan samen met de voetballers en trainers, op een sportieve en leuke manier aan de slag met hun persoonlijke doelen, om hun gezondheid en participatie te verbeteren.

Activiteiten en toekomstplannen

Laura Hofte, projectleider van Supporter van elkaar: ‘Als je als gezin samen actieve en gezellige activiteiten doet, doorbreekt dit een negatieve spiraal. Kinderen hebben goede voelsprieten voor spanningen. Zij zien de grote zorgen thuis en het is zo fijn dat ze hun ouders ook weer eens vrolijk zien. De ouders krijgen ruimte in hun hoofd om weer na te denken en toekomstplannen te maken.’

laura hofte

Lees hier een interview met projectleider Laura Hofte.

TV-serie

De deelnemende gezinnen zijn afgelopen jaar op de voet gevolgd en hiervan is een tv-serie gemaakt van zes afleveringen. De hele serie kun je hier bekijken. In de serie is te zien wat de gezinnen meemaken en wat de effecten zijn van het project op hun levens.

Lees ook het verhaal van Jantinette, trajectbegeleider.

Lees ook het verhaal van Sandra en Wesley.

Lees ook het verhaal van Monique en haar gezin.

Doel van het project

Het doel is om gezinnen in Enschede, samen met de voetbalclub FC Twente, te begeleiden en de toeleiding naar een grote hoeveelheid interventies op het gebied van positieve gezondheid te verbeteren.

Looptijd

1 februari 2017 - 30 augustus 2019

Projectlocatie

Enschede

1
Enschede

Contact

Organisatie

Stichting FC Twente, scoren in de wijk

Projectleider

Laura Hofte

Volg ons