Tiel aan de ge zon de zijde Header

Tiel aan de gezonde zijde

Over dit project

Voor wie veel zorgen heeft over geld en de kinderen, heeft een gezonde levensstijl vaak geen prioriteit. Tiel aan de Gezonde Zijde besteedt aandacht aan de gezondheidsrisico’s in de wijken Tiel-West en Tiel-Oost, bij kwetsbare gezinnen en mensen met een lage sociaal economische status (SES).

Het project is een samenwerking tussen gemeente, GGD, een leer-werkbedrijf, een welzijnsorganisatie en het ROC. Uitgangspunt om gedragsveranderingen tot stand te brengen, zijn de mensen zelf. Het project werkt met ambassadeurs uit de doelgroep: ongeveer tien vrouwen die ideeën inbrengen, meedenken en andere vrouwen betrekken. Zij werken samen met bewoners aan taalontwikkeling, gezonde voeding, sport en beweging en preventie van roken en alcoholgebruik. Daarnaast zoekt het project aansluiting in de bekende omgeving van mensen. Zo wordt een deel van de toegepaste taallessen op de school van de kinderen van enkele deelnemers gegeven.

Naast taallessen organiseert het project ook opvoedingsworkshops, Lekker bewegen in Tiel en gezondheidsmarkten in de wijk. Tijdens de toegepaste taallessen Alternatieve Recepten werken de deelnemers via taal aan gezondheid. In een periode van twee maanden gaan ze op zoek naar een gezond alternatief voor zelfgekozen recepten. De vrouwen doen vervolgens samen boodschappen en koken voor elkaar.

De impact van het project gaat verder dan alleen het verbeteren van taal en ervaren gezondheid. Er is ook oog voor veiligheid en sociaal welbevinden. Per deelnemer wordt geëvalueerd wat zij aan het project heeft gehad en wat het vervolg is. Dit om het potentieel van mensen zo veel mogelijk te benutten. Hen bijvoorbeeld door te laten stromen naar een leer-werktraject, op weg naar betaald of onbetaald werk.

Doel van het project

Het verbeteren van de ervaren gezondheid bij de deelnemers door het aanbieden van interventies op het gebied van taalontwikkeling, roken/alcohol, meer bewegen en gezonde voeding.

Looptijd

1 juni 2016 - 30 augustus 2019

Projectlocatie

Molenstraatje 2
4001 Tiel
Nederland

1
Molenstraatje 2
4001 Tiel
Nederland

Contact

Organisatie

ROC-Rivor

Projectleider

Keete Voerman

Volg ons