Vitality Club

Over dit project

Het doel van Vitality Club is peer coaching voor dagelijkse beweging en sociale interactie voor én door ouderen. Het Vitality Club project begon met een groep in Ulft. Daar, vlakbij de grens met Duitsland, lukt het negentig ouderen sinds 2010 om samen dagelijks te bewegen, zonder professional en zonder enige subsidie. Vitality Club onderzocht het format en de deelnemers. Zij voelen zich beter en geven een hoger cijfer voor hun kwaliteit van leven sinds hun deelname, en zij gaan ook fysiek vooruit.

Looptijd

1 augustus 2016 - 1 februari 2018

Resultaten

Vitality Club:
– elke werkdag van 9.00-10.00 uur bewegen en aansluitend koffiedrinken
– voor 55-plussers, maar iedereen vanaf 30 is welkom
– samen buiten bewegen om zo gezonder en gelukkiger oud te worden

Doordat er geen professional nodig is, is de interventie in principe overal in te zetten. In Leiden zijn daarom drie Vitality Clubs opgericht, in drie verschillende wijken. Na een beginperiode waarin de groepen werden begeleid, zijn twee clubs nu zelfstandig. De groepen groeien gestaag en krijgen meer bekendheid in de wijk. De eerste resultaten tonen dat de deelnemers fysiek fitter worden.

Er is een onderzoek uitgebracht naar Vitality Club. Ook is er een kort stappenplan en een document met voorbeeldoefeningen.

  • Meer Veerkracht, Langer Thuis

Projectlocaties

Ulft
Nederland

Leiden
Nederland

1
Ulft
Nederland
2
Leiden
Nederland

Contact

Organisatie

Leyden Academy on Vitality and Ageing

Projectleider

David van Bodegom

Volg ons