20180622 aftrap Voel je goed Den Haag2

Voel je goed!

Over dit project

Voel je goed! is een aanpak voor lager opgeleide volwassenen die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal. Deelnemers krijgen eet- en beweegadviezen van een diëtist en leren in kleine groepjes onder begeleiding van een vrijwilliger informatie over gezond eten en bewegen beter begrijpen en toepassen.

Leuke en leerzame lessen
Onderwijskundigen, vertegenwoordigers van kennisinstituten rond eten en bewegen, diëtisten en ervaringsdeskundigen hebben in negen maanden tijd twintig leuke en leerzame lessen gezondheidsvaardigheden gemaakt.
Aan de hand hiervan leren de deelnemers in Den Haag, Emmen, Hengelo, Hoogeveen, Rotterdam en Zoetermeer hoe ze gezonder kunnen leven. Dankzij de eenvoudige taal die de diëtist en vrijwilligers toepassen, zijn de adviezen en lessen voor iedereen te begrijpen.

Meer bewust
Door het programma ‘Voel je goed!’ zijn gemeenteambtenaren zorg, kennisinstituten, de diëtisten(vereniging) en andere zorgverleners zich meer bewust van de relatie tussen gezondheid en geletterdheid: laaggeletterden met gewichtsproblemen blijken dubbel kwetsbaar.

Ervaringsdeskundigen
Het project werkt samen met een klankbordgroep van ervaringsdeskundigen, die bij de ontwikkeling van al het wervings-, scholings- en onderzoeksmateriaal zijn betrokken.

Onderzoek
Onderzoeksbureau ResCon volgde 192 deelnemers. Zij kregen vragen over hun (ervaren) gezondheid en ervaringen met Voel je goed! De belangrijkste resultaten zijn dat de deelnemers:

  • gemiddeld 2,8 kg zijn afgevallen;
  • in Body Mass Index zijn gedaald;
  • een smallere tailleomvang hebben;
  • een verbeterde algemene gezondheid ervaren;
  • meer fruit eten;
  • verbeterde gezondheidsvaardigheden ervaren;
  • ervaren dat ze beter kunnen opschrijven wat ze bedoelen.

Deelnemers waarderen de aanpak. Negen op de tien deelnemers vinden de groepslessen (heel) interessant, (heel) duidelijk en (heel) leuk.

Bekijk het factsheet, lees een ervaringsverhaal  of bekijk het filmpje.

Lees het interview met deelneemster Vyan.

En lees het interview met diëtiste Mariska en vrijwilliger Mary.

Doel van het project

Voel je goed! is een aanpak om een gezonder gevoel en gewicht te realiseren bij laaggeletterden.

Looptijd

1 januari 2016 - 1 april 2020

Projectlocaties

Den Haag

Hoogeveen

Emmen

Zoetermeer

Rotterdam

Hengelo

1
Den Haag
2
Hoogeveen
3
Emmen
4
Zoetermeer
5
Rotterdam
6
Hengelo

Contact

Volg ons