190207_doelgroep

VR-bril

Over dit project

Afdeling Schakel 6 Begane Grond is een PG-afdeling in woon-zorgcentrum De Zeven Schakels in Zevenbergen. Door subsidie van Klein Geluk kon een VR-bril aangeschaft worden. De afdeling wil hiermee de onrust die ouderen met dementie vaak ervaren, verminderen.

Ouderen met (beginnende) dementie zijn vaak onrustig, verward en slapen slecht. Uit studies (bron: Waardigheid en Trots) blijkt dat de VR-bril een hulpmiddel is om dit te verminderen. Bewoners kunnen virtueel op plekken komen waar ze anders niet snel komen, zoals in de lucht, onder water of in een natuurlijke omgeving met een 360-graden view.

Er is een speciale, rustige en afgezonderde ruimte ingericht om de bril te gebruiken. De sessies duren ongeveer een halfuur en zijn altijd in het bijzijn van een begeleider.

Bewoners reageren divers: veel van hen genieten optimaal en worden er heel rustig van. Ook storen ze zich minder aan omgevingsgeluiden.

Ouderen met (beginnende) dementie kunnen door de VR-bril in de toekomst mogelijk langer prettig en veilig thuis wonen.

Voor betrokkenen is het vaak moeilijk om goed te begrijpen hoe iemand lijdt aan dementie of een eetstoornis. Door empathie-trainingen wordt een betrokkene blootgesteld aan dezelfde ervaringen waarmee een cliënt dagelijks te maken heeft. Op deze manier kan de VR-bril ook gehanteerd worden voor trainingen van zorgmedewerkers en vrijwilligers.

Doel van het project

Het doel van de VR-bril is om bewoners zich te laten ontspannen én plezier te laten beleven. De bril is vooral bedoeld voor bewoners die niet of nauwelijks meer buiten komen, pijn hebben die ze graag willen vergeten, weinig bewegen of in zichzelf gekeerd zijn.

Looptijd

1 april 2019 - 1 januari 2020

  • 190207_VR bril
  • vr bij ouderen

Projectlocatie

Kasteelweg 1 Zevenbergen
Surplus
locatie De Zeven Schakels

1
Kasteelweg 1 Zevenbergen
Surplus
locatie De Zeven Schakels

Contact

Volg ons