Zelfie Header

Zelfie

Over dit project

Voor kwetsbare ouderen kan revalideren na een heupoperatie een flinke uitdaging zijn. Vaak vindt men kniebuigingen of andere oefeningen moeilijk of saai. Ook komt het voor dat oefeningen vergeten worden. Met Zelfie hebben Waag, het Slotervaart ziekenhuis en het UMCG samen met ouderen een hulpmiddel ontwikkeld dat deze gebruikers helpt bij hun revalidatieproces. Dit hulpmiddel is eigenlijk een computer vermomd als een speaker die op gezette tijden opdrachten kan geven. Die opdrachten beoogt de behandelaar aan te laten sluiten op functies en activiteiten die voor de kwetsbare oudere relevant zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld dingen zijn als: zelf weer de keuken in om een kopje koffie te zetten. Als de gebruiker de oefening heeft uitgevoerd dan drukt deze op de centrale knop, waarna wordt gevraagd: “Hoe ging dit? Goed of helemaal niet goed? Geef het aan door op een van de knoppen te drukken.” Daarna geeft de gebruiker op een smiley-schaal aan hoe het ging. Deze schaal bevindt zich ook op de speaker als een rijtje van vijf grote plastic knoppen. Ten slotte start er een audio fragment naar keuze als beloning voor de uitgevoerde oefening. Dit kan echter ook een ingesproken boodschap van een familielid zijn. Op deze manier werkt het voor de gebruiker dus heel simpel.

De behandelaar is degene die het computerwerk instelt. Er zit ook echte een kleine computer in de speaker ingebouwd. In een intuïtieve interface kan de behandelaar diverse geluiden inladen in het systeem. Daarna kan hij/zij een schema instellen van taken oefeningen, en beloningen die voor de gebruiker relevant en/of leuk zijn. Dat doet de behandelaar door in te loggen op het apparaat en door in gesprek te gaan met de gebruiker over zijn/haar doelen. Die doelen kunnen dan verwerkt worden in de oefeningen.

Als de gebruiker aan de slag gaat met de oefeningen worden de intervallen tussen bijvoorbeeld start en afronding van de oefening digitaal vastgelegd. Hier merkt de gebruiker niets van maar deze data biedt mogelijkheden voor een gesprek met de behandelaar die op deze manier ook de voortgang van de gebruiker kan monitoren. Zo ziet de behandelaar namelijk of een gebruiker deze week opeens veel minder tijd nodig heeft om een kopje koffie te halen dan de week ervoor. Dat kan duiden op vooruitgang.

Het mooiste van het project is dat we revalidatie echt aan kunnen te laten sluiten bij wie de gebruiker is en wat voor hem of haar relevant is. Daarbij is veel ruimte voor creatieve invulling door de gebruiker en de behandelaar. Een van onze testgebruikers vroeg na een week: ”Kan het beloningsmuziekje wellicht vervangen worden door vogelgeluiden? Ik ben namelijk dol op vogels”. Zo kan het revalideren dus helemaal aangesloten worden op de wensen van de gebruiker.

Doel van het project

Het doel van ‘Zelfie’ is het verbeteren van functionele activiteiten bij kwetsbare ouderen na heupoperatie, zodat hun gevoel van zelfredzaamheid daadwerkelijk vergroot wordt.

Looptijd

1 mei 2016 - 30 april 2018

Activiteiten

De exacte timing van de activiteiten zal bij de start van het project worden bepaald in overleg met het Slotervaartziekenhuis en het UMCG.

Resultaat

Bekijk hier het storyboard dat is ontwikkeld door ‘ Zelfie’.

Projectlocatie

Amsterdam, Nederland

1
Amsterdam, Nederland

Contact

Organisatie

Waag Society

Projectleider

Jurre Ongering