Krachtpatsers

FNO startte ZeP om het verschil in maatschappelijk perspectief tussen jongeren met een chronische aandoening en hun gezonde leeftijdsgenoten te verkleinen. Een programma niet alleen vóór maar ook dóór jongeren: honderden jongeren hielpen ons om van het programma en de projecten een succes te maken. En dat succes hebben we gevierd! Op ons event Krachtpatsers maakten we met alle betrokkenen de balans op van vier jaar Zorg én Perspectief. Krachtpatsers vond plaats op 8 april 2019.

Naast een bruisende festivalmarkt met vele activiteiten, waren er inspirerende lezingen door ervaringsdeskundigen, verdiepende sessies over onderzoeken, een crash course politieke lobby en een muzikale workshop door radio-DJ Angelique Houtveen. En nog veel meer! Kijk de video voor een impressie van Krachtpatsers.

We zijn er nog niet: routekaart naar de toekomst
Op 8 april lieten we zien wat er de afgelopen vier jaar is bereikt, aan de hand van het NIVEL-onderzoek naar de impact van ons programma én door de ervaringsverhalen van jongeren. Ook borduurden we voort op de nieuwe inzichten uit het onderzoek van het Verwey-Jonker-Instituut naar het aantal jongeren met een chronische aandoening en de maatschappelijke impact die dit met zich meebrengt.

Maar we keken en kijken ook naar de toekomst, want we zijn er nog niet. We hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet om de positie van jongeren met een chronische aandoening in zorg, onderwijs, sport en op het werk te versterken. Nu is het zaak deze thematiek op de maatschappelijke en politieke agenda te houden en nog meer structurele verbeteringen te realiseren. Houd ons in de gaten voor het vervolg op het programma Zorg én Perspectief!

Lees verderSluiten

Nieuws

Kabinet: chronische aandacht voor jongeren met chronische aandoening

6 januari 2020 'Laten we voor de toekomst vooral het gesprek met elkaar blijven aangaan over wat nodig is om jongeren met een chronische aandoening chronische aandacht te geven.' Dat stellen minister De Jonge (VWS) en minister Van Engelshoven (OCW) in reactie op het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut over de omvang en impact van een chronische aandoening bij jongeren in Nederland. Dat is hard nodig, want uit het rapport blijkt dat een op de vier jongeren een chronische aandoening heeft en dat de impact op hun leven groot is. Het Jongerenpanel Zorg én Perspectief vroeg daarom een reactie van het kabinet.

In gesprek met Kamerleden over jongeren in 2019  

4 december 2019 Opgroeien met een chronische aandoening is complex. Dit vertelde voorzitter van het Jongerenpanel Zorg én Perspectief Femke van Zoggel aan de Kamerleden van de VVD, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA tijdens het rondetafelgesprek over de kansen en belemmeringen van jongeren in 2019 in de Tweede Kamer op 2 december. Naar aanleiding van het rapport 'Hoge Verwachtingen' van het SER Jongerenplatform gingen verschillende jongeren van het SER Jongerenplatform, ISO, CNV Jongeren, JOB, Plattelandsjongeren en het Jongerenpanel in gesprek over wat de politiek kan doen om het verschil te maken voor de huidige generatie.

Kwaliteitsstandaard psychosociale zorg goed nieuws voor jongeren met chronische aandoening

19 november 2019 Een op de drie patiënten met een chronische lichamelijke ziekte krijgt last van psychosociale problemen. Dit zijn bijvoorbeeld gevoelens van angst en depressie. Zorgverleners hebben hier niet altijd aandacht voor. Daarom is de kwaliteitsstandaard ‘Psychosociale zorg bij somatische ziekte’ opgesteld.

AnneLoes van Staa, lector Transities in Zorg, wint eerste Deltapremie

12 november 2019 FNO feliciteert AnneLoes van Staa, lector Transities in Zorg van Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam, met het winnen van de Deltapremie van 500.000 euro. Van Staa kreeg de prestigieuze prijs voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek op dinsdagavond 12 november uitgereikt door minister Ingrid van Engelshoven (OCW) in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. FNO’s programma Zorg én Perspectief ondersteunde Van Staa’s onderzoek ‘Betere transitie bij diabetes’.  
Meer nieuws Houd mij op de hoogte

Help deze negen jongeren aan werk!

Negen enthousiaste jongeren met een chronische aandoening zoeken werk. Dit kan een stage zijn, een bijbaan, een opdracht als zelfstandige of een baan na hun studie. Deze jongeren hebben gepitcht op de Club van 100 op 12 november 2018 en de ambitie is uitgesproken om hen allemaal aan werk te helpen.

Help jij een van deze jongeren aan werk? Mogen ze jouw netwerk gebruiken? Of ben je bereid om eens een kop koffie met ze te drinken voor tips en adviezen?

Ze stellen zich graag aan je voor!

 

Club van 100

Voor jongeren met een chronische aandoening zijn de drempels naar passende zorg, onderwijs, sport en werk vaak hoog. Veel hoger dan voor hun gezonde leeftijdsgenoten. Daarom heeft ZeP de Club van 100 in het leven geroepen: een jaarlijkse bijeenkomst waar honderd sleutelpersonen op de gebieden kracht, zorg, sport, school en werk, samen met jongeren in gesprek gaan om deze problematiek op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten.

Verslagen Club van 100

Verslag 2015

Verslag 2016

Verslag 2017

Verslag 2018